آسم در گربه ها + علائم و راهکارهای درمان

آسم در گربه

فصل بهار از راه رسیده و بالأخره می­توانیم پنجره ­های خانه را باز کنیم. هنوز چیزی نگذشته که متوجه سرفه کردن گربه­ تان می­شوید. چرا این اتفاق در بعضی از گربه­ ها می ­افتد؟

خیلی از ما با بیماری آسم آشنا هستیم ، چون عده­ ای از اطرافیان مان به آن مبتلا هستند. حیوانات خانگی نیز ممکن است به آسم مبتلا شوند. در ادامه­ ی این مطلب ، آسم در گربه ها را بررسی می­کنیم.

آسم (برونشیت آلرژیک) ، در گربه ­ها بیشتر از سگ­ ها رایج است.  حدود 1 الی 5 درصد جمعیت گربه­ ها با آسم دست و پنجه نرم می­کنند. نژادهای Siamese و Himalayan نسبت به آسم حساس­ تر هستند.

آسم در گربه چیست؟

همانند انسان­ ها ، آسم در گربه نیز یک التهاب مزمن در مجاری کوچک ریوی است. اگرچه آسم غیرقابل درمان است ، می­توان آن را با استفاده از دارو­ها و رسیدگی ­های مناسب ، کنترل کرد. با مدیریت صحیح بیماری آسم ، گربه ­ها زندگی شاد و فعالی خواهند داشت.

علائم آسم در گربه ها:

آسم در گربه ­ها ، اغلب بین سنین 2 الی 8 سالگی رخ می­دهد و در گربه ­های ماده شایع­ تر است.

ممکن است صاحب گربه متوجه علائمی نظیر سرفه کردن ، خس خس کردن ، سختی در تنفس ، افزایش تعداد تنفس ، نفس نفس زدن ، خلط کف ­آلود در هنگام سرفه ، باز نگه­داشتن دهان در هنگام تنفس ، قوز کردن و کشیدگی گردن و بریده بریده نفس کشیدن ، ضعف عمومی بدن و بی­حالی در گربه بشود. ممکن است طی یک حمله ­ی حاد آسم ، رنگ لثه ­های گربه ، کمی به آبی تمایل یابد.

اگر گربه­ ی شما ، علائم فوق را نشان داد – حتی به صورت خفیف – سریعاً به دامپزشک مراجعه نمایید.

آسم در گربه
علائم آسم در گربه ها

چرا این علائم در گربه اتفاق می­ افتند؟

آسم در گربه ها یک شرایط وابسته به پاسخ ­های سیستم ایمنی آن­ها است. علائم آسم در نتیجه ­ی پاسخ بدن به یک ماده ­ی حساسیت­ زا (آلرژن) بروز می­ کنند. وقتی برای اولین بار یک ماده­ ی حساسیت ­زا توسط یک گربه­ ی حساس تنفس می­ شود ، سیستم ایمنی او آنتی ­بادی ­هایی مخصوص تولید می ­کند تا ماده ­ی حساسیت ­زا را هدف قرار دهند. وقتی گربه دوباره در معرض همان ماده ­ی حساسیت­ زا قرار گیرد ، آنتی ­بادی ­ها آن ماده را می ­شناسند و آبشاری از واکنش­ های التهابی در بدن اتفاق می ­افتد و انواع مختلفی از سلول­ های ایمنی به مجاری هوایی فرستاده می ­شوند. ترشحات ریه­ ها بیشتر شده و عضلات مجاری هوایی منقبض می­ گردند و در نتیجه این مجاری بسته می ­شوند.

مواد حساسیت ­زای رایج در ایجاد آسم عبارتند از: گرد و غبار ، انگل­ های میکروسکوپی موجود در گرد و غبار ، دود سیگار ، خوشبو کننده ­های هوا ، گرده ­ی گیاهان ، چمن ، مواد شوینده ­ی خانگی ، کپک ­ها ، بستر گربه و حتی بعضی از غذاها

دامپزشکان چگونه آسم را در گربه تشخیص می­ دهند؟

ابتدا باید دامپزشک مطمئن شود که سرفه­ های گربه ­ی شما ، به علت آسم است و بیماری دیگری در آن دخیل نیست. بیماری­ های دیگری از جمله FIP گربه، آلودگی­ های انگلی به کرم­ قلب ، کرم ریه و همچنین بیماری ذات­الریه و سرطان ریه نیز می­ توانند موجب تنگی نفس یا سرفه در گربه ها شوند.

دامپزشک از رادیوگرافی و آزمایش خون ، جهت تشخیص آسم استفاده می­ کند. اگر نوع خاصی از گلوبول­ های سفید که ائوزینوفیل نام دارند ، در خون زیاد شده باشند ، می­ تواند از نشانه­ های آسم باشد. در گربه­ های که به آسم مبتلا است ، تصاویر حاصل از رادیوگرافی نشان­ دهنده­ ی ضخیم شدن مجاری هوایی و تورم بیش از حد ریه­ ها خواهند بود. اگر تشخیص همچنان چالش ­برانگیز باشد و یا گربه به عفونت­ های ثانویه مشکوک باشد ، دامپزشک آزمایشات پیشرفته­ تری را انجام خواهد داد.

چه زمانی گربه­ ی شما نیازمند مراجعه به دامپزشک است؟

گربه ­ها در حالت استراحت ، به صورت طبیعی حدود 24 الی 30 بار در دقیقه نفس می ­کشند. البته توجه داشته باشید که گربه­ ها در زمان خرخر کردن و یا زمانی که فعالیت می­ کنند و هیجان­ زده هستند ،تندتر نفس می­ کشند. همچنین خر و پف و یا تنفس با صدای بلند در هنگام استراحت ، لزوماً نشانه­ ی آسم نیستند.

اگر گربه­ ی شما در حالت استراحت ، بیش از 40 بار در دقیقه نفس می­ کشد یا تنفس او سخت ­تر از حالت طبیعی است و یا نفس نفس می­ زند ، سریعاً به دامپزشک مراجعه نمایید.

علائم حملات آسمی چیست؟

در طول یک حمله­ ی خفیف آسم ، گربه سرفه می ­کند و گردن خود را به صورت مستقیم گرفته و سرش را نزدیک به زمین نگه­ می­دارد.

در طول یک حمله­ ی شدید آسم ، گربه سخت نفس می­ کشد و پهلو­هایش به صورت مشخصی در حین تنفس دیده می­ شوند. این گربه­ ها قادر به انجام هیچ فعالیتی نیستند و در موارد شدید ممکن است نفس نفس بزنند ، ترسیده به نظر بیایند و سرفه­ ی همراه با خلط داشته باشند.

اگر گربه­­ ی شما دچار یک حمله آسمی شد ، چه کاری باید انجام دهید؟

در طی یک حمله­ ی آسمی ، آرامش خود را حفظ کنید و دارویی که دامپزشک تان تجویز کرده را به گربه بدهید. همچنین گربه را در محیطی آرام ، خنک و با تهویه­ ی مناسب قرار دهید.

اگر گربه دچار یک حمله­ ی ­شدید آسمی شد ، سریعاً با دامپزشک خود تماس بگیرید. اگر می ­خواهید گربه را با ماشین به کلینیک دامپزشکی ببرید ، یک پنجره را باز بگذارید تا هوای تازه به داخل بیاید و تهویه­ ی هوای ماشین مناسب باشد. همچنین مواظب باشید که هیچ استرسی به گربه وارد نشود.

درمان آسم در گربه ها:

دو درمان اصلی جهت کنترل آسم در گربه ها وجود دارد:

  • استفاده از داروهای ضدالتهاب جهت کاهش التهاب که نهایتاً باعث کاهش علائم می ­شود.
  • استفاده از داروهای گشاد کننده­ ی برونش­ ها (Bronchodilator) که موجب باز شدن مجاری هوایی می­ شود.

دارو اغلب به صورت استنشاقی تجویز می­ شود ولی شکل­ های خوراکی و تزریقی دارو هم وجود دارند. اگر دامپزشک یک داروی استنشاقی را تجویز کرد ، حتماً استفاده­ ی صحیح آن را به صورت کامل از او بیاموزید. زیرا که طرز استفاده­ ی داروهای استنشاقی در گربه­ ها با فرم انسانی داروهای استنشاقی متفاوت است.

استراحت ، دمای مناسب محیط و رعایت بهداشت ، نکات مهمی هستند. اگر گربه به عفونت باکتریایی نیز مبتلا باشد ، از آنتی­ بیوتیک­ ها نیز در درمان استفاده می­ شود. همچنین بخار ناشی از یک دوش آب گرم در حمام نیز می­ تواند موجب نرم شدن ترشحات شده و خروج شان توسط سرفه را سهولت بخشد.

آسم در گربه
درمان آسم در گربه ها

آیا آسم در گربه ها قابل پیشگیری است؟

همانطور که گفته شد ، آسم در گربه ها قابل درمان نیست و داروهای مذکور نیز جهت کنترل بیماری می­ باشند ؛ اما اگر گربه­ ی شما از آسم رنج می­ برد ، اقداماتی می­ تواند احتمال وقوع حملات آسمی را کاهش دهد.

از جمله­ ی این اقدامات می­توان به تست آلرژی اشاره کرد. با پی بردن به منبع اصلی ایجاد حساسیت و حذف آن از محیط زندگی گربه ، وقوع حملات کاهش خواهد یافت.

استعمال دخانیات ، استفاده از عطر ، خوشبوکننده­ های محیط و سایر افشانه ­ها می توانند شرایط را برای گربه­ ی مبتلا به آسم بدتر کنند. همچنین استرس ، شرایط بیماری را بدتر می­ کند و محیط زندگی گربه­ ی مبتلا به آسم ، باید آرام و به دور از هرگونه استرس باشد.

اضافه وزن در گربه نیز می­ تواند شرایط آسم را شدیدتر کند بنابراین ، رعایت رژیم غذایی مناسب ، بسیار حائز اهمیت است.

بهتر است زمان و تاریخ دقیق وقوع هر حمله­ ی آسمی ، شدت و داروی استفاده شده را یادداشت نمایید تا دامپزشک بتواند با دقت بیشتری الگوهای فصلی و یا فاکتورهای محیطی را بررسی نماید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا